Media

Floriade 2022 Almere

Politici als exploitanten van een Pretpark.

Indien in 2012 burgemeester Annemarie Jorritsma en wethouder Duivesteijn hadden voorgesteld, dat ze namens de gemeente Almere, € 150 miljoen belastinggeld* wilden gaan investeren in een themapark over “Greening” en gedurende 6 maanden exploitatie in 2022 deze investering wilden terugverdienen, dan waren ze direct met ziekteverlof gestuurd. Terecht zou de gemeenteraad de vraag gesteld hebben:

  1. Is dit wel een kerntaak voor een gemeentebestuur van Almere?
  2. Bezitten politici wel de nodige kennis om zo’n themapark te managen?
  3. Is het financiële risico niet veel te groot, om zo’n investering in zo’n korte periode van 6 maanden geheel terug te verdienen?
  4. Zijn 2 miljoen consumenten in de 21e eeuw nog wel geïnteresseerd om een educatief themapark te bezoeken à € 30 p.p. gezien het faillissement van o.a. de Flevohof?

Helaas werd het sprookje al gauw een nachtmerrie toen bleek dat Jorritsma en Duivesteijn als onervaren themapark exploitanten de verkeerde locatie hadden uitgekozen. Hierdoor moest het Groene Hart van Almere verdwijnen; werd de ontwikkeling van het terrein vele teintallen miljoenen duurder door o.a. uitkoop van bestaande bedrijven. Moet de Floriade bezoeker in 2022 de fijnstof en lawaai producerende A6 oversteken, die dwars door de tentoonstelling loopt. Is de nieuwbouwwijk geen showcase van Greening voor de wereld. Levert de Floriade Legacy niet de extra miljoenen op die noodzakelijk zijn om alle extra kosten te dekken!

Onwetend over het feit dat zelfs Disney worstelt met de keuze van aansprekende thema’s om de verwende recreant te verleiden tot een bezoek, maakten de Almeerse politici vervolgens de tweede fout om te kiezen voor het thema “Greening”. Het beïnvloeden van de kiezer via politieke slogans is een activiteit welke politici kennen. Alleen is het de vraag of de verwende recreant aan dit thema zijn kostbare euro’s wil uitgeven, met name als er geen “whow paviljoens & shows” zijn, die hen in 2022 “betoveren”. Aangezien de politici daar niet bij stil hebben gestaan is de verwachting dat er veel minder kaartjes verkocht zullen worden dan begroot. De kans is dus reëel dat de BV Floriade failliet gaat vlak voor of tijdens 2022 door stijgende kosten en minder inkomsten; ook omdat de gemeente Almere, in tegenstelling tot gemeenten van vorige Floriade’s, niet oneindig financieel garant wilde staan.

Dat er weinig te beleven zal zijn op de Floriade in 2022 is zeker, omdat de inzendingen van de tuinbouwsector elke Floriade verder in aantal en kwaliteit afnemen. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de Almeerse politici akkoord zijn gegaan met de financiële eisen van de Nederlandse Tuinbouw Raad (NTR) om de tuinbouwsector circa € 10 miljoen te betalen, terwijl men de retourdienst zowel kwantitatief als kwalitatief geheel niet heeft vastgelegd.

Een echt onafhankelijk onderzoek is in 2023 nodig om te kunnen vaststellen wat de Floriade 2022 nu precies heeft gekost aan belastinggeld. Politici mogen niet met behulp van politiek bevriende consultants na afloop een rapportje laten produceren over “Het succes van de Floriade 2022 ” en email files laten “verdwijnen” om de waarheid te verhullen. Het wordt tijd dat politici zich weer met echt belangrijke zaken gaan bezighouden, in plaats van zo’n onzinnig project als een Floriade, welk verouderd concept niet meer past in de 21e eeuw.

Bekijk hier het volledige rapport

Luister naar Hans van Driem Almere 2022 interview op Pointer KRO/NCRV

Of bekijk de uitzending Maandag in Pointer om 22:20 uur NPO2