Media

Floriade 2022 Almere

Politici als exploitanten van een Pretpark.

Indien burgemeester Annemarie Jorritsma en wethouder Duivesteijn in 2012 hadden voorgesteld, dat ze namens de gemeente Almere en andere overheden € 160 miljoen belastinggeld* wilden gaan investeren in een themapark over “Greening” en gedurende 6 maanden exploitatie in 2022 deze investering wilden terugverdienen, dan waren ze direct met ziekteverlof gestuurd. Terecht zou de gemeenteraad de vraag gesteld hebben:

  1. Is dit wel een kerntaak voor het gemeentebestuur van Almere?
  2. Bezitten politici wel de nodige kennis om zo’n themapark te ontwikkelen?
  3. Is het financiële risico niet veel te groot om zo’n investering in een éénmalig evenement, in 6 maanden netto terug te verdienen?
  4. Zijn 2 miljoen consumenten in de 21e eeuw wel geïnteresseerd om een educatief themapark over “Greening” te bezoeken voor € 29- € 35 p.p?

Maar toen beide bestuurders de magische woorden “Wereld Tuinbouw Tentoonstelling Floriade ” uitspraken, werden de gemeenteraadsleden betoverd en speelden ze van harte mee in de opvoering van het sprookje “De nieuwe groene kleren van de keizer”.

Helaas werd het sprookje al gauw een nachtmerrie toen bleek dat beide politici als onervaren themapark exploitanten, de verkeerde locatie hadden uitgekozen. Hierdoor moest het Groene Hart van Almere verdwijnen; werd de ontwikkeling van het terrein vele tientallen miljoenen duurder door o.a uitkoop van bestaande bedrijven; extra grondwerkzaamheden; bouw bruggen en loopt de fijnstof producerende A6 dwars door een tentoonstelling over “Vergroening”.

Onwetend over het feit dat zelfs Disney worstelt met de keuze van aansprekende thema’s en attracties, om de verwende recreant te verleiden tot een bezoek, maakten de Almeerse politici vervolgens de fout door te kiezen voor het thema “Greening”. Het beïnvloeden van de kiezer via politieke slogans is een activiteit waar politici vertrouwd mee zijn. Alleen is het de vraag of de verwende recreant aan dit thema zijn kostbare euro’s wil uitgeven. Het bedrijfsleven begreep dit echter wel waardoor er geen gesponsorde paviljoens zijn, die de bezoeker in 2022 “betoveren”. Aangezien de politiek daar niet bij stil heeft gestaan is de verwachting dat er veel minder kaartjes verkocht zullen worden, dan begroot.

Een Floriade vereist gedurende 6 maanden een complexe infrastructuur voor de bezoekers logistiek en bouwwerken om exposities te presenteren. Het idee om de kosten van deze tijdelijke voorzieningen te vermijden en in plaats hiervan permanente gebouwen te ontwikkelen, de zogenaamde Floriade Legacy, kwam helaas weinig terecht. Daarom waren er miljoenen euro’s extra nodig voor de tijdelijke tentoonstellingsinfrastructuur en is de nieuwbouw absoluut geen wereld-showcase van vergroening.

Dat er weinig te zien zal zijn op de Floriade in 2022 is zeker, omdat de inzendingen van de tuinbouwsector in een Floriade vanaf 1992 gehalveerd zijn. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de politici akkoord zijn gegaan met de € 10 miljoen kostende financiële eisen van de Nederlandse Tuinbouw Raad (NTR), terwijl men de retourdienst van de tuinbouwsector, zowel kwantitatief als kwalitatief geheel niet heeft vastgelegd.

Het wrange is dat er uiteindelijk al voor opening per 14 april 2022, €160* miljoen is uitgegeven aan terrein, gebouwen, juridische en personele kosten, maar dat er inhoudelijk op de Floriade 2022 weinig spectaculairs te beleven zal zijn voor de bezoekers.

*Het totale bedrag aan overheidssubsidies geïnvesteerd in de Floriade van o.a. Almere, Amsterdam en anderen gemeenten, Provincie Flevoland, LNV, EU, Rijks en MRA fondsen en lening aan de BV Floriade. Exclusief risico reservering en ontwikkeling wijk Hortus.

Bekijk hier de laatste versie van het volledige rapport

Luister naar Hans van Driem Almere 2022 interview op Pointer KRO/NCRV

Of bekijk de uitzending Maandag in Pointer om 22:20 uur NPO2