Media

Floriade 2022 Almere

Politici als exploitanten van een Pretpark.

Wanneer burgemeester Annemarie Jorritsma en wethouder Duivesteijn van Almere in 2012 hadden aangekondigd dat ze samen besloten hadden namens de gemeente € 125 miljoen te gaan investeren in een pretpark Flevohof 2.0, om vervolgens te proberen gedurende 6 maanden exploitatie in 2022 de investering terug te verdienen, dan waren ze waarschijnlijk direct met ziekteverlof gestuurd. Terecht zou de gemeenteraad de vraag gesteld hebben of:

  1. Dit wel een taak was voor de gemeente Almere.
  2. Of men wel de nodige kennis had als college om een dergelijk project te ontwikkelen en te exploiteren.

Maar toen beide politici de woorden “Floriade & Greening” gebruikten werden de gemeenteraadsleden betoverd en speelden ze van harte mee in de opvoering van het sprookje van Hans Christian Andersen “De nieuwe kleren van de keizer

Helaas werd het sprookje al gauw een bittere realiteit toen bleek dat Jorritsma en Duivensteijn de verkeerde locatie hadden uitgekozen, waardoor het Groene Hart van Almere moest verdwijnen, de ontwikkeling van het park vele miljoenen duurder werd door uitkoop van o.a. bestaande bedrijven, de exploitatie niet het gewenste rendement zou opleveren door o.a. een fijnstof uitstotende A6 die met veel lawaai dwars door het park loopt, en de erfenis van de Floriade niet de miljoenen zou opleveren om de inmiddels sterk toegenomen kosten te dekken.

Onwetend over het feit dat zelfs Disney en Universal met een tiental parken en miljarden omzet worstelen met de keuze van aansprekende thema’s om de verwende recreant te verleiden tot een bezoek, kozen de Almeerse politici voor het thema “Greening”.
Per slot van rekening is het opvoeden van de massa via slogans een activiteit welke politici herkennen. Alleen is het de vraag of de verwende recreant hieraan dure euro’s wil uitgeven, met name als er geen “whow” attracties en shows zijn, die hen in 2022 “betoveren”. Aangezien de politici daar niet bij hebben stil gestaan is de verwachting dat er slechts circa 1,3 miljoen kaartjes verkocht zullen worden en de kans reëel dat de BV Floriade failliet gaat.

Dat er weinig te beleven zal zijn op de Floriade 2022 wordt duidelijk door het ontbreken van grote sponsors en doordat de inzendingen van de tuinbouwsector, elke Floriade steeds in aantal en kwaliteit afnemen. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de Almeerse politici akkoord zijn gegaan met de financiële eisen van de Nederlandse Tuinbouw Raad om € 10 miljoen te schenken, terwijl men de retourdienst kwantitatief en kwalitatief niet heeft vastgelegd.

Op dit moment zijn onafhankelijke parlementaire onderzoeken het enige betrouwbare middel om bij politici de waarheid boven water te krijgen. Zo ook straks bij de Floriade 2022. Politici mogen niet met behulp van politiek bevriende ex-wethouders, na afloop een rapportje laten produceren over “Hoe succesvol de Floriade 2022” wel was. Tevens dient de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hun leden te verbieden een bid uit te brengen voor de Floriade 2032, voordat alle details van 2022 bekend zijn. Dit om te voorkomen dat de burgemeester uit de gemeente “Lutjebroek” zich in de zomer van 2022 vol enthousiasme meldt bij de NTR, omdat zij heel graag de Floriade 2032 willen organiseren. Het wordt hoog tijd dat de kiezer weer geloof krijgt in het democratische proces en de politici zich weer met lange termijn issues bezig kunnen houden, dan alleen maar met de waan van de dag of onzinnige projecten zoals een Floriade.

Bekijk hier het volledige rapport

Luister naar Hans van Driem Almere 2022 interview op Pointer KRO/NCRV

Of bekijk de uitzending Maandag in Pointer om 22:20 uur NPO2